Scheiden

Als u gaat scheiden of uit elkaar gaat, kan dit gevolgen hebben voor de toeslagen, voorlopige aanslag of aangifte inkomstenbelasting van u of uw ex-partner. Ga bijvoorbeeld na of u nog fiscale partners bent. Controleer wat de scheiding voor uw persoonlijke situatie betekent en wat u moet doen.

Algemeen (5 onderdelen)

 • Geef een nieuw bankrekeningnummer door

  Een scheiding is vaak aanleiding om rekeningen op te heffen of te wijzigen of om een nieuwe aan te vragen. Het is belangrijk dat overheidsinstellingen beschikken over uw actuele rekeningnummer. Per overheidsinstelling/regeling kunt u met verschillende rekeningnummers te maken hebben. Soms bent u ook verplicht hetzelfde rekeningnummer te gebruiken voor verschillende regelingen.

 • Geef uw nieuwe adres door

  Een scheiding is vaak aanleiding om te verhuizen. Om zaken met de overheid te doen is het belangrijk dat wij beschikken over uw actuele adres. Geef uw nieuwe adres daarom door aan de gemeente, die geeft dat weer aan alle andere overheidsinstellingen door. Daarnaast kan een verhuizing, ook vòòr uw officiële scheiding gevolgen hebben voor bijvoorbeeld huurtoeslag.

 • Geef uw scheiding door bij de gemeente

  Als uw echtscheiding is uitgesproken door de rechtbank, moet u de scheiding nog rechtsgeldig maken. Dit doet u door de echtscheidingsbeschikking te laten inschrijven in de registers van de Burgerlijke Stand. Dit moet gedaan worden in de gemeente waar u getrouwd bent. Vaak zal uw advocaat dit doen, maar u kunt het ook zelf doen. U kunt de echtscheiding pas doorgeven aan de gemeente als de uitspraak definitief is. Dat betekent dat niemand meer tegen de beslissing in hoger beroep kan gaan.

 • Maak onderling heldere afspraken

  Het is belangrijk dat u uw onderlinge afspraken over kindzorg, alimentatie en andere geldzaken goed vastlegt. Die kunnen namelijk financiële gevolgen voor bijvoorbeeld belastingen en toeslagen hebben.

 • Wijzig uw DigiD of DigiD machtiging

  Voor uw scheiding handelde misschien 1 van u voor u beiden uw zaken af. Na uw scheiding is het van belang dat u zelf u zaken regelt en ervoor zorgt dat alleen u of mensen in uw omgeving aan wie u dit wilt overlaten, zaken namens u kunnen doen. Als dat nu nog niet het geval is, pas dan meteen uw DigiD aan of vraag DigiD aan.

  Wijzig uw Digid wachtwoord (Inloggen via DigiD)

  Wijzig uw DigiD machtigingen (Inloggen via DigiD)

Belastingen (4 onderdelen)

Uitkeringen en toeslagen (14 onderdelen)

Zie ook